Akustika radnih prostora

RADNI PROSTORI I AKUSTIKA

Zašto je akustika toliko važna?

 

 

 

 

 

 

Akustički ugodno radno okruženje bitno je za zdravlje i dobrobit zaposlenika jer rezultira povećanjem sposobnosti koncentracije, utječući na učinkovitost i produktivnost.

Dizajn ureda ima veliki utjecaj na akustiku. Neugodnost zbog smetnji buke dokazano ima negativne učinke na zdravlje ljudi. Zbog povezanih fizioloških reakcija, produljena izloženost buci može biti povezana s kardiovaskularnim bolestima, općim psiho-socijalnim učincima, smanjenom izvedbom i pažnjom, stresom, između ostalog.

U velikim prostorima i uredima otvorenog plana u kojima rade različiti timovi, upravljanje bukom može biti značajan izazov. Ovdje je potrebno spriječiti povećanje buke, uz održavanje ravnoteže privatnosti timova čime nije uvijek lako upravljati.

Kako bi olakšao ovaj izazov, portugalski proizvođač Vicoustic je kreirao nekoliko asortimana proizvoda koji će osim izvrsnih akustičkih performansi imati i pozitivan estetski učinak:

 

Rješenja koja vizualno razdvajaju radna mjesta i pružaju osjećaj privatnosti, a budući da imaju sjajne karakteristike apsorpcije zvuka pomažu i u regulaciji akustike ureda, uključujući maksimiziranje smanjenja razine buke pružanjem prepreke govornom putu.

 

Nova generacija širokopojasnih apsorbera sa velikim mogućnostima kreativnog 3D dizajna. Šest uzoraka i mogućnost custom dizajna po želji kupca. U kutu prostorije djeluju kao zamke za niske frekvencije (Bass traps). Debljina od standardnih 60 mm do 120 mm za zahtjevnije primjene.

 

VMT je kratica za Virtual Material Technology koja omogućuje simuliranje raznih materijala na panelima poput betona, mramora, drva i dr., postižući nevjerojatan i realan izgled u bilo kojem okruženju.

 

Osim toga, Vicoustic primjenjuje holistički pristup u proizvodnji uzimajući u obzir održive ciljeve poput kvalitete zraka i uporabe recikliranih i recikliranih sirovina koje ne emitiraju materijale koji su štetni po zdravlje.

 

Novi uredski izazovi nakon pandemije COVID-19

 

 

 

 

 

 

Promjene koje je nametnula pandemija COVID-19 učinile su neophodnim preispitivanje postojećih uredskih prostora kako bi se postigla sigurnost i udobnost.

Stvaranje malih privremenih niša pomoću uklonjivih stolnih i visećih pregrada može pomoći u povećanju osjećaja sigurnosti i u upravljanju privatnosti među zaposlenicima, bez velikih ulaganja ili potrebe za trajnim preinakama.

S druge strane, sve popularniji koncept ureda otvorenog plana izaziva efekte odjeka, dok pribjegavanje ostakljenim odjeljenjima izaziva zvučne refleksije, a sve to zahtijeva da posvetimo posebnu pažnju akustici na radnom mjestu.

Uz promjene koje je donijela pandemija, zabrinutost za okoliš i zdravlje također su odlučujući u izboru materijala koji akustički obrađuju ovakve prostore.

Nove linije proizvoda tvrtke Vicoustic razvijene su uzimajući u obzir ove nove izazove, stvarajući proizvode koji su ekološki odgovorni i ne sadrže štetne sastojke za zdravlje ljudi i okoliša. Proizvodi su posebno prilagođeni modernim uredima kako bi postigli ispravne unutarnje akustičke uvjete koji povećavaju kreativnost i produktivnost na radnom mjestu.

 

Za više informacija o ovim rješenjima za urede otvorenog plana i prostorije za sastanke pozivamo vas da kliknete na linkove ili da se obratite našem odjelu prodaje.