AKUSTIČKA UDOBNOST U UREDIMA

SOPREMA LEARNING

11.07.2023.

Dokazana je činjenica da smo stalno izloženi buci i zagađenju bukom. Procjenjuje se da je 22% stanovništva izloženo razinama buke višim od onih koje preporučuje i utvrđuje WHO.

Zvučna izolacija i akustički tretman posebno su potrebni u onim zgradama u kojima se obavljaju aktivnosti koje zahtijevaju posebnu akustičku udobnost kako bi se zajamčila ispravnost i razumljivost govora, kao što su škole, zračne luke, dvorane, konferencijski centri ili open space uredi.

No, zvučna izolacija i akustički tretman jednako su važni i za udobnost i zdravlje korisnika i radnika tijekom boravka u radnom prostoru. Izloženost stalnoj buci može imati značajne utjecaje na tjelesno i psihičko zdravlje osobe, poput ubrzanog gubitka sluha, gubitka koncentracije, nesanice te posljedično smanjene produktivnosti zaposlenika.

Da bi se postigla željena akustička udobnost, prvo je potrebno utvrditi je li prostoriju potrebno zvučno izolirati ili tretirati, ili oboje, kako bi se odabrali najprikladniji materijali i sustavi gradnje.

 

*UNUTARNJE PREGRADE ZA ODVAJANJE UREDA OBRAĐENE DRVENIM AGLOMERATIMA SA VISOKIM AKUSTIČKIM ZAHTJEVIMA

Unutarnje pregrade za odvajanje ureda obrađene drvenim aglomeratima sa visokim akustičkim zahtjevima - proizvodi:

Iveral ploča 12 mm - TECSOUND®SY 70 - aluminijski profil - TECSOUND® S50 Band 50 - mineralna vuna 45 mm - Iveral ploča 12 mm.

Pregrada koju čini samonosivi aluminijski okvir od 3 cm koji se sastoji od perimetralne strukture od 73 mm na prigušnoj traci TECSOUND® S50 BAND 50 i vertikalne strukture od 70 mm (uspravne) postavljene svakih 600 mm, na koju će se pričvrstiti panelne ploče obostrana iverica od 12 mm sa sintetičkom, samoljepljivom, akustično-izolacijskom pločom na bazi polimera bez asfalta, gustoće 2.000 Kg/m3, 5 Kg/m² i debljine 2,5 mm, tip TECSOUND® SY 70 između ploča; postavljanje upijajućeg materijala poput mineralne vune debljine 45 mm i gustoće 15 kg/m3 između nosača.

 

ZVUČNA IZOLACIJA VS AKUSTIČKI TRETMAN

Zvučna izolacija se sastoji od sprječavanja širenja zvuka iz izvora buke kroz građevinski element u drugu prostoriju, bilo da se radi o podovima, stropovima ili zidovima. To podrazumijeva ugradnju akustičkog izolacijskog materijala koji djeluje u kombinaciji s ostalim građevinskim elementima. Praktičan primjer bio bi izoliranje uredskog prostora od buke proizvodnog prostora tvornice ili izbjegavanje slušanja razgovora između ureda. TECSOUND® je idealna akustička sintetička membrana za tu namjenu, s visokom gustoćom i elastičnošću kao glavnim karakteristikama.

S druge strane, akustički tretman ima za cilj osigurati kvalitetu zvuka unutrašnjeg prostora, uzimajući u obzir upotrebu, volumen i geometriju prostora, sa ciljem kontrole vremena odjeka tj. reverberacije.