Što su to akustički paneli?

VICOUSTIC LEARNING

 

Akustički paneli su dizajnirani za akustički tretman prostorija kako bi se ispravili problemi sa zvukom u zatvorenom prostoru kao što je neadekvatno vrijeme reverberacije, modovi sobe ili jeka u prostoru.

 

Dostupni u raznim oblicima, dimenzijama, bojama i dizajnima koji ovisno o specifičnim potrebama prostora odgovaraju različitim stilovima uređenja, akustički paneli mogu se postaviti na zidove i stropove ili čak slobodno stajati u prostoriji. Mogu se montirati pomoću ljepila, vijaka ili drugih posebno dizajniranih rješenja za pričvršćivanje. Način ugradnje i, što je najvažnije, pozicioniranje u potpunosti su povezani s učinkovitošću akustičkih panela.

Akustički paneli mogu se koristiti u nekoliko različitih aplikacija i vrsta prostorija, od studija za snimanje, do kućnih kina, kina, dvorana, ureda, konferencijskih dvorana, škola, restorana, pa čak i u kućnom okruženju. Da pojednostavimo, akustička rješenja možemo podijeliti u četiri glavna segmenta:

 

Javni prostori: škole, restorani, dvorane, hoteli, teretane, crkve, stambeni objekti;

Radni prostori: uredi, otvoreni prostori, sobe za sastanke, recepcije;

Profesionalni audio: studiji za snimanje, kontrolne sobe za miksanje zvuka i mastering, studiji za emitiranje;

Hi-Fi i kućno kino: sobe za slušanje, Home Theater, kućna kina.

 

Uvođenjem akustičkih panela u prostoriju možete poboljšati kvalitetu zvuka u prostoriji, što dovodi do smanjenja neželjenih refleksija i odjeka, te poboljšava način na koji čujemo i komuniciramo.

 

 

Zašto su akustički paneli potrebni?

Zvučni valovi koji nastaju u prostoriji odbijaju se od zidova, stropa i poda, dodirujući tvrde površine sa završnim slojem od jako reflektirajućeg materijala poput betona ili stakla. To dovodi do stvaranja refleksija koje mogu ometati jasnoću i razumljivost zvukova, govora ili glazbe.

 

Akustički paneli potrebni su za smanjenje količine refleksije zvuka u prostoriji jer su izrađeni od materijala koji apsorbiraju zvučne valove. Stoga poboljšavaju ukupnu kvalitetu i jasnoću zvuka, što olakšava slušanje i razumijevanje govora, glazbe ili drugih zvukova. Osim toga, akustička rješenja mogu pomoći u smanjenju razine pozadinske buke, što olakšava usredotočenje na zadatke ili razgovore.

 

 

Kako djeluju akustički paneli?

Kada zvučni valovi pogode poroznu površinu panela koja apsorbira zvuk (kao što je pjena, tkanina, PET vuna, itd.), dio energije zvučnog vala raspršuje se u obliku topline, smanjujući zvučnu energiju koja se zatim reflektira natrag u sobu.

 

Učinkovitost akustičkog panela u apsorbiranju zvučnih valova može se kvantificirati njezinim NRC (koeficijentom smanjenja buke). NRC je prosječna ocjena koliko zvuka akustički panel može apsorbirati. Viša NRC ocjena znači da je panel učinkovitiji u apsorpciji zvuka. A niska ocjena NRC znači da je panel manje učinkovit u apsorpciji zvuka.

 

 

Koje akustičke panele treba koristiti?

Postoje različiti akustički elementi ovisno o njihovoj funkciji u obradi zvuka te njihovom obliku i dizajnu.

 

Akustička rješenja prema njihovoj namjeni

Akustički paneli mogu se podijeliti na uobičajene panele za apsorpciju zvuka (apsorber), panele za difuziju zvuka (difuzor) i bas zamke (bass trap).

 

Paneli za upijanje zvuka uglavnom su izrađeni od materijala poput pjene, akustičke tkanine, stakloplastike (fiberglasa) ili inovativnijih materijala razvijenih od recikliranog PET-a, zamišljenih da zarobe i apsorbiraju zvučne valove koji bi se inače odbijali po prostoriji.

 

S druge strane, paneli za difuziju zvuka napravljeni su kako bi pomogli u ravnomjernom širenju energije po prostoriji, stvarajući osjećaj prostranosti u sobi.

 

Bass trap paneli su specijalizirana akustička rješenja namijenjena apsorbiranju niskofrekventnih zvučnih valova.

 

Akustička rješenja prema obliku i dizajnu

Zidni paneli, kao što su Flat Panel VMT, Cinema VMT, Cinema Round Premium, VicPattern Ultra i Wavewood Ultra Lite.

 

Stropni paneli, kao što su Flat Panel VMT i Flat Panel PET.

 

Stropni viseći paneli (cloud paneli), kao što su ViCloud VMT 3D, ViCloud VMT Flat i GEN_VMT PENRAY 01 Cloud.

 

Stropne viseće pregrade, kao što su Suspended Baffle VMT 3D i Suspended Baffle PET MKII.

 

Zidne akustičke pločice, kao što su Vixagon VMT, GEN_VMT PENRAY Tiles.

 

Akustičke tapete, kao što je VicWallpaper VMT.

 

Bas trapovi montirani u kutu, kao što su Mega Bass Trap VMT i MBT VMT XXL, Super Bass Extreme Ultra i SBEU VMT.

 

Samostojeća akustička rješenja, kao što su VicTotem Ultra VMT i Vari Bass Ultra.

 

Zidni paneli i pločice

Akustički zidni paneli i pločice su paneli sa pozadinom za lijepljenje koji se mogu izravno nanijeti na zidove. Omogućuju apsorpciju zvuka i stoga će pomoći u kontroli refleksije, što ove elemente čini prikladnim i stvarno korisnim za upotrebu u prostorima u kojima je prostor na zidovima ograničen, kao što su kućni uredi i mali studiji za snimanje.

 

Stropni cloud paneli

Cloud paneli su viseći akustički elementi koji se postavljaju na strop radi kontrole refleksije zvuka i smanjenja ukupne razine buke. Obično se koriste u open space prostorima, kao što su uredi otvorenog plana, restorani i učionice, kako bi se poboljšala razumljivost govora i smanjilo ometanje bukom. Budući da su vise, svaki panel pruža dvostruko veću površinu apsorbirajućeg materijala izloženog zvučnim valovima u odnosu na uobičajene zalijepljene zidne panele iste površine, što ih čini vrlo učinkovitim rješenjem.

 

Od čega su izrađeni akustički paneli?

Akustički paneli izrađeni su od velikog broja različitih materijala koji su dizajnirani da apsorbiraju ili raspršuju zvučne valove. Ovo su neki od najčešće korištenih materijala:

 

Pjena: Paneli od pjene postali su popularna opcija za akustički tretman. Lagani su, jednostavni za montažu i dolaze u različitim oblicima i veličinama. Paneli od pjene obično se izrađuju od pjene s otvorenim ćelijama, što omogućuje prodiranje zvučnih valova u panel i, kao rezultat toga, apsorpciju.

 

Drvo: Drveni paneli često se koriste kao difuzori za raspršivanje zvučnih valova i stvaranje akustičnog okruženja koje zvuči prirodnije. Mogu se izraditi od nekoliko različitih vrsta drva i u različitim oblicima i veličinama.

 

Ostali uobičajeni materijali uključuju staklena vlakna ili fiberglas, obično prekrivena tkaninom, mineralnu vunu (izolacijski materijal vrlo učinkovit u apsorpciji zvučnih valova). Oba se često koriste u kombinaciji s drugim materijalima za stvaranje gotovog proizvoda.

 

Novi održivi materijali

Kako svijet postaje sve više usredotočen na održivost, raste interes za akustičke panele izrađene od održivih materijala. Jedno od najinovativnijih rješenja je korištenje PET-a, dobivenog od reciklirane plastike.

 

Kroz opsežna istraživanja i testiranja, Vicoustic je fino prilagodio ovu sirovinu kako bi razvio VicPET vunu, netkani tekstil poboljšan za vrhunsku akustičnu izvedbu i pretežno izrađen od recikliranih plastičnih boca. Ovaj se materijal koristi u širokom rasponu proizvoda, uključujući cijelu liniju sa tehnologijom virtualnih materijala, poznatu kao VMT, sastavljenu od panela i oblaka kao što su: Flat Panel VMT, ViCloud VMT Flat, ViCloud VMT 3D, VicWallpaper VMT, Vixagon VMT, VicOffice i nova linija GEN_VMT.

 

S inovativnom tehnikom bojenja koju je uvela Virtual Material Technology (VMT), ovi paneli su akustičko rješenje koje može simulirati beton, mramor, drvo i druge materijale, postižući nevjerojatan i realističan izgled u bilo kojem okruženju, bez premaza od boje i bez tkanine.

 

 

Kada je potreban akustički tretman?

Vrlo je uobičajeno imati prostoriju s nekoliko akustičkih problema, zahtijevajući ugradnju akustičkih panela kad god određeni problemi povezani sa zvukom negativno utječu na kvalitetu zvuka u prostoriji, razumljivost govora i ukupnu udobnost. Evo nekih uobičajenih znakova koji ukazuju na to da prostorija treba akustička rješenja:

 

Prekomjerna jeka i reverberacija: ako primijetite produljenu jeku ili pretjeranu reverberaciju nakon govora ili stvaranja buke u prostoriji, to sugerira da se zvučni valovi odbijaju od tvrdih površina koje nemaju dovoljno apsorpcije.

 

Loša razumljivost govora: Kada je teško jasno razumjeti govor u prostoriji, posebno u većim prostorima ili sobama s visokim stropovima, to znači da refleksije zvuka ometaju izravan zvuk.

 

Stojni valovi i rezonancije: Niskofrekventni stojni valovi i rezonancije mogu uzrokovati prekomjerno pojačanje ili poništavanje određenih frekvencija na određenim mjestima u prostoriji.

 

Neželjeni modovi: Room modes su rezonantne frekvencije koje uzrokuju nakupljanje određenih frekvencija i poništavanje drugih, što rezultira neujednačenim odzivom basa (bass response).

 

Distorzirana reprodukcija zvuka: U prostorima gdje se koristi audio oprema, kao što su kućna kina ili studiji za snimanje, može doći do iskrivljene reprodukcije zvuka zbog refleksije i rezonancije.

 

Problemi s privatnošću: U uredima, konferencijskim sobama ili medicinskim ustanovama, privatnost može biti ugrožena ako zvuk lako putuje iz jednog područja u drugo unutar iste prostorije.

 

Pretjerano živa ili mrtva akustika: Neke sobe mogu imati pretjerano živu akustiku (previše jeke i reverberacije) ili pretjerano mrtvu akustiku (pretjerano upijanje zvuka, što dovodi do nedostatka prirodnog zvuka).

 

Ako primijetite bilo koji od ovih problema u prostoriji, to je jaka indikacija da je akustički tretman neophodan.

 

 

Gdje postaviti akustičke panele?

Položaj akustičkih panela u prostoriji ovisi o veličini, obliku i namjeni prostorije. Cilj je strateški postaviti panele da apsorbiraju zvuk, stvarajući uravnoteženo okruženje i smanjujući eventualne stojeće valove.

 

Općenito, akustičke panele najbolje je postaviti na zidove i strop prostorije u područjima gdje su refleksije zvuka najjače i najkritičnije. Paneli se obično postavljaju na sljedeća mjesta:

 

Prve točke refleksije: To su mjesta na kojima se zvučni valovi odbijaju od zidova ili stropa izravno do ušiju slušatelja. Akustičke panele često se postavlja na zid ili strop na tim mjestima kako bi apsorbirali te refleksije.

 

Kutovi: Mjesto u prostoriji gdje se javljaju maksimalne razine tlaka. Postavljanje zamki za bas (paneli posebno dizajnirani za apsorpciju niskofrekventnih zvučnih valova) u kutove može pomoći u rješavanju problema s niskim frekvencijama.

 

Iza zvučnika ili izvođača: Postavljanje akustičkih panela iza zvučnika ili izvođača može pomoći u apsorpciji zvučnih valova koji bi se inače reflektirali od zida iza njih i ometali zvuk.

 

Po cijeloj prostoriji: Za postizanje uravnoteženog zvuka i smanjenje ukupne reverberacije u prostoriji, panele se može postaviti po cijeloj prostoriji, posebno u područjima gdje su refleksije zvuka najjače.

 

Konkretan položaj akustičnih panela ovisi o specifičnim potrebama prostora, a stručni konzultant za akustiku može vam pomoći u određivanju najboljeg položaja za optimalnu kvalitetu zvuka.

 

 

Koje prostorije trebaju akustički tretman?

Akustička rješenja mogu pružiti korist širokom rasponu soba i prostora, ovisno o specifičnim akustičkim problemima i željenoj kvaliteti zvuka. Ovo su neke vrste prostorija koje često imaju koristi od ugradnje akustičkih panela:

 

Studiji za snimanje i sobe za tonsku obradu

Studiji za snimanje, objekti za emitiranje, kontrolne sobe za miksanje i mastering, sve su to primjeri pro-audio povezanih prostora koji se uvelike oslanjaju na akustičke panele za postizanje točnog snimanja i miksanja zvuka, ublažavajući neželjene odjeke, reverberaciju i refleksiju zvuka. Takve prostorije zahtijevaju akustički tretman kako bi se stvorilo uravnoteženo i precizno zvučno okruženje za profesionalce koji rade sa audiosnimkama.

 

Kućni studiji

Glazbenici, kreatori sadržaja i podcasteri ostvaruju korist od akustičkih panela u svojim kućnim studijima radi kontrole refleksije zvuka i preciznog nadzora tijekom snimanja i miksanja.

 

Kućna kina

Korištenje akustičkih panela važno je u kućnim kinima za poboljšanje kvalitete zvuka i smanjenje neželjene jeke i reverberacije, budući da je cilj akustičkog dizajna kino sobe publici pružiti neutralno akustičko okruženje, za jasno i potpuno filmsko iskustvo.

 

Slušaonice

Namjenske hi-fi sobe za slušanje imaju koristi od akustičkih panela za stvaranje neutralnog i uravnoteženog akustičkog okruženja, omogućujući audiofilima da čuju glazbu s više detalja i točnosti.

 

Otvoreni uredski prostori

U modernim uredskim okruženjima s otvorenim rasporedom, akustički paneli se koriste za kontrolu razine buke i osiguravaju bolju privatnost govora, stvarajući fokusiraniji i produktivniji radni prostor.

 

Dvorane za konferencije

Akustička rješenja koriste se u konferencijskim sobama za poboljšanje razumljivosti govora i smanjenje ometanja od buke, stvarajući produktivniji prostor za sastanke.

Učionice

Akustična rješenja u učionicama pomažu u poboljšanju razumljivosti govora i za nastavnike i za učenike, stvarajući pogodno okruženje za učenje.

 

Restorani i kafići

Akustički paneli koriste se u blagovaonicama kako bi se smanjila ukupna razina buke, stvarajući udobnije i ugodnije iskustvo blagovanja.

 

Gimnastičke dvorane

Teretane, fitness centri i sobe za terapiju primjenom akustičkih rješenja mogu kontrolirati refleksije buke i vibracije uzrokovane opremom za vježbanje ili velikim prostorima, stvarajući ugodnije okruženje za vježbanje.

 

Kućni uredi

Kućni uredi imaju koristi od akustičkih panela stvaranjem tišeg i fokusiranijeg radnog okruženja, smanjujući ometanje vanjske buke.

 

Gledališta i kazališta

Velike dvorane, kazališta i koncertne dvorane često zahtijevaju akustički tretman kako bi se optimizirala distribucija zvuka i smanjila jeka i reverberacija.

 

Hotelski lobiji i saloni

Akustički paneli u hotelskim predvorjima i salonima stvaraju privlačniji i udobniji prostor za goste, smanjujući buku i poboljšavajući cjelokupni ambijent.

 

 

Tko može dati savjet o akustičkom tretmanu?

Da biste dobili profesionalni projekt sa studijom slučaja za određenu prostoriju, možete zatražiti izradu projekta – saznajte više: